Mässling, osäker på ditt skydd?

Mässling, osäker på ditt skydd?

Nyligen rapporterade media om ett mässlingutbrott i Göteborg. Mässling är en smittsam och allvarlig sjukdom. Smittade insjuknar akut med hög feber, ögonirritation och torrhosta och efter några dagar ett storfläckigt rött utslag. Risken för komplikationer så som öroninflammation, lunginflammation och i sällsynta fall hjärnhinneinflammation drabbar framförallt spädbarn, vuxna och personer med nedsatt immunförsvar.

Är Du osäker på ditt skydd mot mässling? Generellt kan man säga som så att de som är födda på 60-talet eller tidigare räknas ha haft mässlingen naturligt och anses således ha fullgott skydd. Är Du född på 70-talet har de allra flesta fått en dos mässling vaccin och behöver således en dos vaccin till för att få ett fullgott skydd. Från 1982-83 infördes vaccination mot mässling i barnvaccinationsprogrammet och är Du född efter det har Du med stor sannolikhet fått två doser vaccin och har således fullgott skydd.

Det är ofarligt att ta en extra dos vaccin om man är osäker. Dagens vaccin är ett trevalent vaccin och ger förutom skydd mot mässlingen även skydd mot påssjuka och rödahund. För skydd behövs två doser och det bör gå fem år emellan doserna för bästa effekt.

2018-03-07T13:15:02+00:00